PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : "Carlos, Fenerbahçe'nin başarıları için her şekilde kullanılması gereken bir oyuncu"

Mustafa CAN
22-07-07, 03:23 PM
Avusturya'da son " Kamp Günlüğü" programını Teknik direktörümüz Zico ile yapan FBTV'den Fatih Demirkol bir gün önce teknik direktörümüze basın toplantısı esnasında sorulmayan bir çok sorunun cevaplarını aldı. İşte Demirkol ve Zico'nun sohbeti:

- Avusturya Kampı ile ilgili genel değerlendirmeyi yapar mısınız?
- Avusturya kampında beklentilerimizin bir kısmnını gerçekleştirdik. Hepsinin pozitif olmasını isterdim ama negatif noktalarda vardı. Bunların başında ise bütün futbolcularımla birlikte çalışamamak geliyor. Tam kadro çalışamadığımız için biraz buruk bir kamp dönemi geçirdik.

- Yeni transferlerle ilgili görüşleriniz?
- Yeni transferlerimiz takıma ve oyun anlayışımıza yavaş yavaş alışıyorlar. Futbol mantığımıza, takım oyunumuza alışıyor ve bireylerle kaynaşıyorlar. Carlos da eksiklerini tamamlamaya başladı. Eksiklerimizin İstanbul'da takımla birlikte çalışmaya başladıktan sonra takıma katkıda bulunacaklarını düşünüyorum.

- Geçen yılki kadro ile bu yılki kadronun kıyaslanmasını yapar mısınız?
- Geçen sene bazı maçlarda yedek kulübesindeki oyuncu sayısı bile yeterli olmuyordu. Üç kulvarda mücadele ettiğimiz için oyuncularımızı dinlendirmek için zaman bulamıyorduk. Bu sene ise en büyük fark bu. Kadromuz daha geniş. Seçebileceğimiz oyuncu sayısı daha fazla. Bu da bizim için büyük avantaj olacak.

- Hazırlık maçlarında takımı beğendiniz mi?
- İlk hazırlık maçlarında takımımı beğendim. Önemli olan bu tür kamplarda ilk hedef, tatilden sonra futbolcuları fiziksel ve psikolojik olarak sezona hazırlamaktır. Bu maçlarda önemli olan basit şeyleri güzel bir şekilde yapabilmektir. Oyuncuları, daha çok fizik kondisyon olarak sezona hazırlamaktır. Antrenmanların tamamlayıcısı da hazırlık maçları oldu. Bu takımlar güçlü değil ama sezon başı antrenmanlarının verimini ölçebileceğimiz takımlardı. Rakiplerimizi seçerken de basit rakiplerden başlayarak kademe kademe yükselmeye çalıştık. İlk maçta 20 dakikalık süreç içerisinde takım iyi oynadı, istediğim mücadeleyi ortaya koyduk. İkinci maçta daha fazla bir süre istediklerimizi yaptık. Üçüncü maçta ise ilk iki maçta fırsat veremediğimiz isimler yer aldı ve onlar da ilk kez birlikte oynamalarına rağmen oldukça iyi bir performans sergilediler. Genel anlamda ise oldukça iyiyiz diyebilirim. Sonunda da ilk resmi maçımız olan Süper Kupa maçına hazır olmayı amaçlıyoruz. ilk maçımıza kadar takımımız da hazır olacak.

- Fenerbahçe'nin oyun stili nasıl?
- Amacımız; defans yaparken de atakta da beraber, toplu hareket eden bir takım oluşturmak. Bu sene bunu biraz daha iyi yapabileceğiz. Çünkü birbirini iyi tanıyan bir takımız. Yeni gelen oyuncularda yavaş yavaş oyun tarzımıza alıştılar ve sezon içinde daha iyi olacaklar. Sezon içinde yapılacak antrenmanlar ve maçlar, yeni oyuncularımızla eski oyuncularımızın uyumunu tamamlayacak.

- Transferlerin takıma adaptasyon süreci hakkında neler düşünüyorsunuz?
- Gökhan, Vederson, Gürhan, İlhan ve Ali gibi Türk futboluna adapte olmuş oyuncular için, bizim futbol mantalitemizi oturtturmanın çok zor olmayacağını düşünüyorum. Colin Kazım biraz zorlanabilir. Çünkü farklı bir ekolden geliyor. Futbolu orada o ekolle öğrenmiş. Bir süre zorluk çekecek ama bunu da başaracaktır..

- Hazırlık maçlarıyla ilgili genel değerlendirme yapabilir misiniz?

- Şu ana kadar iyi yaptığımız şeylerden biri kanat organizasyonları. Kanat oyuncularının birbirlerine gösterdikleri uyum her geçen gün daha fazla artıyor. Futbolcuların orta yapacakları zaman birbirlerini iyi görmeleri, kanat organizasyonlarının tüm varyasyonlarını mükemmel uygulamaları beni mutlu etti. Biraz daha şut çalışmalarına ağırlık vermeliyiz. Son vuruşlarda çok daha iyi olmalıyız. Bu gol sayımızı arttıracak. Bunu da saha içerisinde biraz daha sakin olarak başaracağız.

Oyuncularımızdan her zaman skor üstünlüğümüz sırasında rakip takımın ofsayt taktiğini bozmalarını istiyorum. Bunu, biraz daha fazla dikkat ve oyun zekasıyla orta sahadan uzun paslarla avantajımıza çevirmek istiyoruz. Nitekim gördük ki, oynadığımız maçlarda bunu iyi uyguladık. Bu tip organizasyonlar her zaman etkilidir. Bunu iyi uyguladılar.

Oyunda ritmi yüksek tutup, futbolcularımızın fizik kondisyonları doğrultusunda defans ve ofansif dengeyi iyi sağlamak, yüksek hızda olmak hedefimiz, maçlarda da bunu yaptık.

- Roberto Carlos hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?
- Bana göe Roberto Carlos, her türlü futbolcu için inanılmaz bir avantajdır. Roberto Carlos'un kariyeri, yaptığı şeyler ve futbol mantığı, onun tecrübesinin en güzel göstergesidir. Ben dahil, herkesin ondan öğreneceği çok şey var. Sadece gençler için değil, herkes için böyle. Onunla biz 1998 Dünya Kupası'nda milli takımda beraber çalıştık. Ben o zaman teknik kadrodaydım ama teknik direktör değildim. Şimdi ki gibi yakın değildik, konuşma imkanı bulamıyorduk. Şimdi daha fazla bilgi ve fikir paylaşabiliyoruz. Bu da ikimiz için de avantaj oluyor. Profesyonel, kazanmak adına agresif olan, hırslı, sempatik bir insan. Başarıya doymamış, teknik bir oyuncu. Duruşu, tekniği, ismiyle Fenerbahçe'ye, yararı doğrultusunda, Fenerbahçe'nin başarıları için her şekilde kullanılması gereken bir oyuncu. Benim bunun için ayrı bir görevim ve sorumluluğum var.

- Bu sezon için uyarılarınız ne yönde?
- Herşeyden önce bu sene saha içi ve dışında herkes işini iyi yapmalı. Her türlü zorluklara hazırlanmalı. Şampiyonlar Ligi, Avrupa başarıları çok büyük öneme sahip. Bazı şeyleri başarmanın zamanı geldi. Kadromuza baktığımızda Avrupadaki takımlardan aşağı kalan hiçbir yanımız yok. Futbolcular ve teknik heyetin başarıya inanması ve bu doğrultu da saha içinde ve dışında çalışması gerekiyor. Türkiye içinde de hedefimiz bütün kupaları kazanmak. Bu sene daha fazla işimiz var. Daha fazla güçlenmiş bir Fenerbahçe var. Geçen seneyi şampiyon tamamlamış Fenerbahçe var. Rakiplerimiz işimizi daha fazla zorlaştırmaya çalışacak. Antrenmanlarımızı maksimum yapıp, ciddi çalışmakla Avrupa'da ve Türkiye'de başarılar kendiliğinden gelecektir. Bizim işimize konsantre olmamız önemli. Rakiplerimizin ne yaptığı, ne söylediği çok önemli değil. Futbolda saha dışı açıklamaların kimi ne şekilde motive edebileceğini bilemezsiniz. Ama kendi gücünüzle kazanmak için motivasyonu daha kolay başarabilirsiniz.

Her zamankinden çok çalışacağız. Sene içerisinde hatırlamamız gereken şeyler var. Başarmanın, mutluluğun, şampiyonluğun duygularını futbolcularımıza hatırlatacağız. En fazla hakedenin kazandığını, kazanmak için fedakarlık yapılması gerektiğini, fizik, taktik olarak hazır olunması gerektiğini, azimle çalışılması gerektiğini tekrar tekrar hatırlatmamız gerekiyor. Futbolcuların da başarılara hazır olmaları gerekiyor.

- Son olarak taraftarımıza mesajınız nedir?
- Önemli olan her zaman yaptığı gibi taraftarımızın takımın arkasında olması, desteğini esirgememesi... Taraftarların varlıklarını futbolculara sahada her an hissettirmeleri... Bunu kötü ve güzel anlarda yaptıkları an, takımdan cevabını alacaklardır...